Σκέψεις και απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για τον προτεινόμενο οργανισμ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Συζητήσεις ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Σκέψεις και απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για τον προτεινόμενο οργανισμ

Αυτό το θέμα περιέχει 0 απαντήσεις, έχει 1 φωνή, και ανανεώθηκε τελευταία από  sfaitaki 1 έτος, 10 μήνες πριν.

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #88

  sfaitaki
  Participant

  Σκέψεις και απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για τον προτεινόμενο οργανισμό από το ΔΣ του ΣΕΑ, όπως αυτός παρουσιάστηκε στην διημερίδα του Φεβρουαρίου 2016.

  Τον Οκτώβριο του 2014 με τον βίαιο τρόπο, που όλοι γνωρίζουμε, τέθηκε σε ισχύ ένας οργανισμός με βασικό άξονα την Ενιαία Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ακόμα και αν κάποιος συμφωνεί ιδεολογικά ή και ιδεαλιστικά με τον άξονα αυτό, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η επιλογή της εφαρμογής του στην σημερινή συγκυρία συνδέεται και εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές. Τότε ο ΣΕΑ είχε γράψει: «Ο νέος Οργανισμός, έχει σαφή πολιτική στόχευση: να μεταλλάξει τις δομές και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές για ένα «μικρό επιτελικό κράτος», προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές: δημοσιονομική λιτότητα, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις, εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών και ακύρωση κάθε δυνατότητας της δημόσιας διοίκησης να ασκεί ρυθμίσεις δημοσίου συμφέροντος» (Υπόμνημα του ΔΣ του ΣΕΑ για το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 9/10/2014). Στη Γενική μας συνέλευση στις 23 Απριλίου 2015 αποφασίσαμε ως μόνη λύση την κατάργηση του υφιστάμενου Οργανισμού και την έναρξη ανοιχτού, ουσιαστικού διαλόγου για το σχεδιασμό ενός νέου.
  Στις 13-11-2015 συμμετείχαμε στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας με μέλη του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μυτιλήνη. Εκεί συζητήθηκε η λειτουργία των Εφορειών ανά νησί σε εφαρμογή του νέου οργανισμού, επισημάνθηκε η πρόχειρη και τυχαία στελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών στη Μυτιλήνη και στη Χίο, καθώς και ο ιδιαίτερος κόπος όλου του προσωπικού για την «κανονική» λειτουργία των ενιαίων, υποστελεχωμένων όμως, Εφορειών Αρχαιοτήτων. Τονίστηκε η συρρίκνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών, της πραγματικής δηλαδή ραχοκοκκαλιάς της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η γιγάντωση του ρόλου των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ειδίκευσης για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των μνημείων – χώρων. Κατατέθηκε η διαπίστωση ότι το ζητούμενο της εξυπηρέτησης του πολίτη περιορίζεται στην κατάθεση της αίτησης, αφού ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι ο ίδιος, λόγω της χρόνιας και συνεχιζόμενης υποστελέχωσης. Προτάθηκε η επιστροφή στην παλιά δομή των ξεχωριστών Εφορειών ως λύση στην ασφυξία που έχει προκληθεί στις Υπηρεσίες, αλλά και ως απάντηση στον τρόπο επιβολής του οργανισμού του 2014. Κατατέθηκε μάλιστα προς συζήτηση πρόταση για ξεχωριστές Εφορείες (ΕΒΑ – ΕΠΚΑ) με χωρική αρμοδιότητα και στους τρεις – άλλοτε – νομούς (στη Χίο, στη Μυτιλήνη-Λήμνο και στη Σάμο- Ικαρία).
  Στις 26-2-2016 στο πλαίσιο της διημερίδας του ΣΕΑ ανακοινώθηκε η ομόφωνη πρόταση του ΔΣ του ΣΕΑ σύμφωνα με την οποία προτείνεται (στην σημερινή εποχή με τις ισχύουσες μνημονιακές πολιτικές) περαιτέρω συρρίκνωση των Υπηρεσιών, έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κατάργηση της περιοδολόγησης και όλα αυτά με λάβαρο την ολιστική προσέγγιση.
  Η πρόταση αυτή κατά τη γνώμη μας συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων από όσα ήδη υπάρχουν με τον ισχύοντα οργανισμό και αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθιστώντας την ανεπαρκή τόσο στην εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και της επιστήμης. Η ολιστική προσέγγιση στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως παρουσιάζεται στον προτεινόμενο οργανισμό, συντελεί στην αναποτελεσματική αντιμετώπιση των μνημείων από υπαλλήλους που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις.
  Η δημιουργία ενός τμήματος Προστασίας και Έρευνας Αρχαιοτήτων και Μνημείων μας βρίσκει αντίθετους, διότι δεν βοηθά ούτε στην προστασία ούτε στην έρευνα και παράλληλα δεν διασφαλίζει επιστημονικές ειδικότητες: ο πυρήνας της δουλειάς μας είναι η προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία απαιτεί επιστημονική μεθοδολογία που εξασφαλίζει την σωστή τεκμηρίωση. Η ειδίκευση είναι το βασικό και απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία αυτή, διασφαλίζει το άνοιγμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς την κοινωνία και δεν αποκλείει την ολιστική προσέγγιση. Η ολιστική προσέγγιση στην αρχαιολογία, την οποία και εμείς υποστηρίζουμε, δεν απειλείται από την περιοδολόγηση, αλλά από την ύπαρξη νοοτροπιών και πολιτικών που χρόνια καλλιεργήθηκαν και ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  Η έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως δίνεται στην πρόταση οργανισμού από το ΔΣ του ΣΕΑ, φαίνεται να αγνοεί την πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είτε με την δομή των διακριτών Εφορειών είτε της ενιαίας Εφορείας και παρά την υποστελέχωση φροντίζει συνεχώς για τον επικοινωνιακό χαρακτήρα με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με θεματικές που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με άνοιγμα των Μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με αφορμή ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς εορτασμούς και με πολλές άλλες δράσεις που επιλέγει, με τεκμηριωμένο υλικό.
  Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την συνένωση αρμοδιοτήτων ΕΦΑ και ΥΝΜΤΕ). Συμφωνούμε με την άποψη των συναδέλφων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ότι η προτεινόμενη συνένωση είναι αδύνατη, με δεδομένο τον ελάχιστο αριθμό αρχιτεκτόνων και ιστορικών τέχνης και καθιστά προβληματική την προστασία των νεώτερων μνημείων .
  Πέρα από τις κύριες αντιρρήσεις μας που συνοπτικά καταθέσαμε παραπάνω, έχουμε να διατυπώσουμε και μερικές παρατηρήσεις στις γενικές αρχές που περιελάμβανε το κείμενο που διανεμήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου (η ψήφισή τους από την γενική συνέλευση δεν αποκλείει τη συζήτηση):
  Στο κεφ.1.1: «όταν σε μικρές επαρχιακές πόλεις τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν τους μοναδικούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων». Ως κάτοικοι σε μικρή επαρχιακή πόλη βεβαιώνουμε ότι δεν ισχύει η αποκλειστικότητα. Υπάρχουν και άλλοι, πολλοί, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού και σίγουρα, η επαρχία δεν είναι πια η «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη.
  Στο κεφ. 1.4: Επαρκής στελέχωση – αύξηση οργανικών θέσεων. Εφόσον προτείνουμε τον ιδεατό οργανισμό θα πρέπει να είμαστε και σαφείς και να πούμε και αριθμό. Ο όρος «επαρκής» είναι γενικός και αόριστος. Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με γενναιότητα θέματα προσωπικού, όπως χρόνο υπηρεσίας στην επαρχία, μεταθέσεις κλπ.
  Στο κεφ.2.1: «Το διαχειριστικό πλαίσιο εξασφαλίζει: β. Επιτάχυνση των έργων επί των μνημείων» : Η πρόταση είναι επικίνδυνη στην εποχή μας με τα Fast track, εργολάβους, έργα τρίτων κλπ. «ζ. την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού»: Η πρόταση για περαιτέρω συρρίκνωση σε μια ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία δεν ωφελεί ούτε την προστασία των μνημείων ούτε και των εργαζομένων.
  Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι:
  Α. Στην περίπτωση που η επιστροφή στην παλιά δομή των διακριτών Εφορειών (Οργανισμός 2003) αποφασισθεί ανέφικτη, θα πρέπει στις Ενιαίες Εφορείες να υπάρχουν οπωσδήποτε διακριτά Τμήματα (Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων).
  Β. Η πρόταση του οργανισμού που κατατέθηκε από το ΔΣ δημιουργεί – παρά λύνει – περισσότερα προβλήματα στον χώρο και στο αντικείμενο της εργασίας μας, κυρίως στην σημερινή πραγματικότητα με τις υπάρχουσες συνθήκες υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Όμως, ήταν θετικό ότι ως κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του Οργανισμού. Στο Forum, στο οποίο το διάστημα πριν από την διημερίδα υπήρχε ελάχιστη συμμετοχή, τώρα συνάδελφοι από τη Κρήτη, τη Ρόδο και τη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασαν διεξοδικά τις απόψεις τους, οι οποίες σε πολλά σημεία μας βρίσκουν σύμφωνους. Με την πρόταση οργανισμού του ΔΣ του ΣΕΑ δόθηκε το έναυσμα σε όλους μας να συμβάλουμε στην κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για τη διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  Αρχαιολόγοι Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
  Στέλλα Φαϊτάκη
  ΄Ολγα Βάσση
  Δέσποινα Τσαρδάκα
  Παρισιάνθη Βαλάκου

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.